Schola Didaché

Schola Didaché

SCHOLA OD SV. JANA KŘTITELE, OD ROKU 2009 SCHOLA DIDACHÉ

„Didaché je zkrácený řecký název, pod nímž je známo starokřesťanské dílo z 1. století – Učení Pána hlásané národům dvanácti apoštoly (Διδαχὴ τοῦ κυρίου διὰ τῶν δώδεκα ἀποστόλων τοῖς ἔθνεσιν, Didaché tú kýriú dia tón dódeka apostolón tois ethnesin). Jedná se o nejdůležitější dokument poapoštolské doby a nejstarší svědectví o církevním právu.”[1]

„Patří mezi spisy apoštolských otců, které představují spojovací článek mezi Novým zákonem a filosofičtěji laděnými díly církevních Otců.”[2]

A proč jsme si dali takový název? Jednoduše proto, že se nám líbil a vychází z křesťanství.

 

Schola byla založena před více než 30 lety a během této doby prošla mnoha obměnami.

Pod vedením Libora Mutislava Janošce funguje od roku 1996, kdy sloužil civilní vojenskou službu ve frýdecké farnosti za pátera Petra Bauchnera, až dodnes.

Za tu dobu schola nahrála a vydala sobě, rodinám a známým pro radost 3 demo CD s názvy:

„ŘEKNI PROČ? - Pravdivý příběh obrácení“ v roce 2001,

„KRÁLI MŮJ, TEBE HLEDÁM“ v roce 2004,

a poslední „TAJEMSTVÍ“ v roce 2007.

Na nahrávkách jsou písně chval vlastní autorské tvorby nebo převzaté od jiných autorů. Mimo jiné také autorsky zhudebněné žalmy.

Hlavní náplní scholy je pravidelný hudební doprovod liturgií ve frýdecké farnosti. Hrajeme a zpíváme také v jiných farnostech, na svatbách, během večerů chval a na podobných akcích. Několikrát jsme také hráli v TV NOE - benefiční koncert pro Ukrajinu a večery chval.

Mimo to, od zavedení frýdeckého farního plesu „Hrozenbál“ fungujeme jako plesová kapela, kde hrajeme klasické plesové a populární písně. Tato „role“ se nám docela zalíbila, a proto jsme odehráli i několik civilních plesů a svatebních veselic.

Obsazením členů jsme schola dvougenerační, a to doslova, a dokonce už mezi námi vyrůstá i třetí generaceJ. Momentálně schola čítá většinou 9 stálých členů. Čas od času s námi hrají i hostující „členové", například na bicí.

Nástrojové obsazení scholy je: akustické kytary, elektrická kytara, baskytara, klávesy, housle, různé flétny a saxofony, rytmické nástroje, cajon a perkuse.

                                                                                                                                              Libor Janošec

Kontakt:

Libor Janošec, e-mail: [email protected], mobil: 739073103

Tomáš Koval, e-mail: [email protected], mobil: 605767521